Er bilen klar til kør-selv-ferie?

Der er mange fordele ved at køre på ferie. Bilen kan rumme meget bagage, og I har mulighed for at transportere jer rundt på ferien. Derudover kan I nyde køreturen på de europæiske motorveje, og selv bestemme over jeres transporttid. Der er dog mange ting der skal holdes styr på, når man tager på kør-selv-ferie. Der er derfor vigtigt, at I tjekker op på reglerne omkring bilens stand, dokumenter, samt reglerne i de enkelte lande som I kører igennem.

Hav styr på rejsedokumenterne

pakningbilHelt overordnet set, er det vigtigt at I altid har pas med på alle passagerer (pas behøves dog ikke i Norden). Derudover skal du selvfølgelig have kørekort med, samt sygesikringsbevis til hele bilens passagerer. Husk ligeledes den originale registreringsattest. Hav den eventuelt liggende i bilen.

Ovenstående er dokumenter, som I altid skal have med på jeres kør-selv-ferie. I det understående kommer der en række dokumenter, som kan blive nødvendige på rejsen:

• Grønt kort: Dette dokument er nødvendigt, hvis I skal køre uden for EU eller EØS. Dokumentet er en legitimation over for andre landes myndigheder, og er ligeledes et bevis for at bilens ansvarsforsikring er betalt i overensstemmelse med landets regler.
• Det røde kort: Du skal medbringe dette kort (SOS-international), hvis din bil er kaskoforsikret.
• DK-skilt: Du skal medbringe et sådant skilt, for at vise at din bil kommer fra Danmark. Det er dog ikke nødvendigt hvis du har en EU-nummerplade, og befinder dig inde for EU.
• Dyrepas: Hvis du medbringer dyr på rejsen, skal du medbringe dyrepas.
• Rejseforsikring: Hav altid en rejseforsikring til dig og familien, da det gule sygesikringsbevis ikke dækker alt inde for EU.
• Hav ligeledes dokumenter med omkring bilforsikring.

Er bilen blevet tjekket?

Hvis I skal køre langt, er det vigtigt, at bilen er i god stand. Det er ikke forsvarligt at køre på ferie i en bil, som ikke er blevet tjekket inden rejsen. Bryder bilen sammen på rejsen, er det nemlig både til fare for jer selv og for andre i trafikken. Få derfor altid tjekket bilen inden I kører afsted.

Husk både at tjekke motorolie, batteri, klimaanlæg, kølevæske, bremsevæske samt dæktryk.
Husk ligeledes at have sikkerhedsveste til alle i bilen samt have advarselstrekant og brandslukker med i bilen.

Særlige regler for de enkelte lande

speedlimitFlere lande i Europa har særlige krav til din bil samt kørsel, hvis du ønsker at køre igennem landet. Når I har planlagt jeres rute frem til feriedestinationen, kan I derfor med fordel tjekke reglerne for de enkelte lande I kører igennem. I det nedestående er der eksempler på særlige regler for kørsel samt sikkerhed i de enkelte lande:

• Motorvejsmærkater: Hvis I skal køre gennem Østrig, Schweiz, Slovenien, Tjekkiet og udvalgte lande i Østeuropa, er det et krav at bilen har motorvejsmærkater. Ellers er det ikke tilladt at køre igennem disse lande.
• Miljømærker til miljøzoner: Både Tyskland og Italien har indført miljøzoner, hvor der her er krav om miljømærker hvis du ønsker at køre igennem. Der er endda miljøzoner i Italien, hvor det som udgangspunkt ikke tillades, at man kører bil.
• I Frankrig er det et lovkrav, at man har en alkotester med i bilen. Det er dog ikke en regel der bliver håndhævet. Vær dog på den sikre side, og hav en med i bilen alligevel, hvis I kører gennem Frankrig på rejsen.
• I Schweiz er det ulovligt at have fartfældealarmen slået til i GPS’en. Husk derfor at slå den fra, når I kører til eller igennem Schweiz!
• Tjek altid hastighedsgrænserne i de enkelte lande. Gør det hjemmefra, så I ikke bliver overrasket på køreturen.
• Husk ligeledes at medregne vejafgifter i jeres rejseomkostninger. Hav ligeledes kontanter med i bilen i den rigtige valuta.
• I Tyskland kan det i tilfælde af en bilulykke være ansvarspådragende, hvis du har kørt med sandaler eller andre løse sko. Hav derfor ordentligt fodtøj på, når du kører på ferie.

Hvis I skal på skiferie

snekørselDet er en stor fordel at tage på kør-selv-ferie, hvis I skal stå på ski. Der er mere plads i bilen til skitøj og skiudstyr, og det er nemmere at komme til skistederne. Det er dog vigtigt at I tjekker vejrforholdene, inden I tager afsted. I skal ligeledes gøre bilen klar til at køre i frostgrader samt være klar på snekørsel. Inden I sætter vinterdæk på bilen og kører afsted, bør I ligeledes tjekke de særlige regler I kan blive mødt af på jeres rejse.

Eksempelvis er det ikke tilladt at køre med pigdæk i Tyskland. I Italien er det heller ikke lovligt at køre med pigdæk uden for perioden 15/11 – 15/3.
Derudover kan de enkelte lande have særlige regler om snekæder samt vinterdæk, som du bør være opmærksom på. I de fleste europæiske lande, er det ikke tilladt at køre mere end 50 km/t, hvis du har snekæder på bilen.

Pak bilen forsvarligt

Et sidste råd, er at pakke bilen forsvarligt. Lad vær med at overfylde bilen hvis muligt. Det er både ubehageligt for dem der kører med, og kan ligeledes begrænse dit udsyn når du kører. Derudover kan det være en fordel at pakke mindre ting samme i en taske, så de ikke flyver rundt, hvis du bremser hårdt op. Det kan både distrahere din kørsel, samt være irriterende for bilens passagerer.

Husk altid at lade GPS’en , mobil og spilleudstyret op hjemmefra, så I ikke pludselig står uden underholdning og GPS. Husk ligeledes at nyde køreturen. Hold mange pauser undervejs, og følg de mindre veje hvis muligt, så I også kan få et glip af de lande I kører igennem.

Posted in Alternative rejser, rejsetips

Annonce: