Må jeg tage medicin med hjem fra udlandet?

Udenlandsk medicinI Danmark har vi en række strenge regler for så vidt angår køb af medicin, håndkøbsmedicin og andre lægemidler.

Men de samme regler findes ikke i de andre EU-lande – og da slet ikke udenfor landene.

At du har mulighed for at købe fx håndkøbsmedicin i udlandet betyder dog ikke nødvendigvis, at det er lovligt i Danmark.

Udenfor Europa

Det meste af den medicin du kan købe udenfor Europa må du ikke tage med tilbage til Danmark (eller de andre EU-lande). Du kan blive straffet for det, hvis du tager medicin med, der er strafbar i Danmark. Du risikerer under alle omstændigheder at få en bøde i tolden og du vil altid få konfiskeret din medicn.

Indenfor Europa risikerer du at få konfiskeret din medicin, men en bøde er mindre sandsynlig. Eksempler på håndkøbsmedicin du kan købe i nogle af medlemslandene, men ikke i Danmark, er melatonin. Det naturlige søvnhormon finder du i England i supermarkeder og apoteker uden recept, mens det i Danmark kræver recept at købe ind.

Hvis medicinen er receptpligtig i Danmark skal du også have en recept for at indføre det i Danmark. Hvis du ikke har en recept og indfører det i Danmark risikerer du at få det konfiskeret og få en bøde.

Hvis du køber medicin i udlandet under en ferie du har recept til i Danmark har du mulighed for at få et tilskud til din medicin – præcis som tilfældet er i Danmark.

Problem med erstatning

En af de store udfordringer med at købe medicin i udlandet er, at du ikke er dækket af den erstatningsordning, danske apoteker og andre sælgere af medicin automatisk er indordnet under.

Det er meningen, at medicin skal helbrede og lindre – men det sker dog fra tid til anden at medicinen gør mere skade end gavn. Når det er tilfældet får du erstatning i Danmark helt automatisk.

Det gør du ikke, hvis du køber din medicin i udlandet. Er uheldet ude her står du i en svær situation. Det i sig selv bør medføre, at du ikke køber decideret medicin i udlandet.

Helt så sort og hvidt er det ikke nødvendigvis med håndkøbsmedicin, hvor det er sjældnere skade forekommer. Et stof som førnævnte melatonin kan give mening at købe i udlandet. Men husk, at der er en grund til at vi i Danmark har indrettet vores regler som vi har. Du risikerer med fx melatonin at ødelægge kroppens egen produktion af stoffet, hvis du indtager stoffet i overdreven grad.

Posted in rejsetips

Annonce: