Skru ned for solen på ferien

Du har hørt det mange gange før. Det er vigtigt at passe på solen når man er på ferie, og derfor skal man selvfølgelig også bruge solcreme. Det er vigtigt at bruge solcreme i de rigtige mængder, med den rette faktor, og så er det vigtigt at vide hvornår solen er farligst. Det er vigtigt at overholde rådene hvis du ønsker at undgå solstik, at blive solskoldet, få hudkræft og få rynker i en tidlig alder.

Brug solcreme med den rigtige faktor

solcremeDet anbefales at man bruger faktor 15 i Danmark, når man er ude i solen. Du skal allerede hive solcremen frem og smøre dig selv og din børn ind, når UV-indekset kommer over 3. I udlandet hvor UV-indekset hurtigt kommer op på 6, bør du skifte din solcreme ud med en faktor 30. Det er vigtigt at bruge en solcreme med høj faktor når man opholder sig sydpå – især i de lande som ligger tæt på ækvator, hvor UV-indekset kan komme helt op på 15. I Danmark kommer UV-indekset op på 6 de varmeste dage. Husk at det også er vigtigt at smøre sig ind i solcreme når man er på skiferie, da UV-indekset ofte er højt her. Spædbørn skal fuldstændig holdes ude af solen, og det er derfor ikke nødvendigt at smøre dem ind i solcreme. Hold dem i skyggen, og sørg for at de har tøj på, som dækker det meste af huden.

Det er vigtigt at bruge solcreme, da det beskytter huden mod solens stråler. Gå efter en solcreme med minimum faktor 15. Den bør være vandfast og beskytte mod både uva- og uvb-stråler. Vær opmærksom på at faktor 50 ikke beskytter dobbelt så godt som en faktor 25. Faktor 15 svarer til 15 gange hudens egen beskyttelse, hvilket er nok de fleste sommerdage i Danmark. Der skal dog meget til før huden kan beskyttes mod de sidste stråler fra solen, og det er derfor ikke anbefalet at man bruger mange penge på en solcreme med meget højere faktor en 30.

Det er ligeledes vigtigt at du smører nok solcreme på. Et tyndt lag er nok, da solcremen her mister en stor del af sin effekt. En god huskeregel er, at du skal bruge en god håndfuld solcreme til hele kroppen. Husk ligeledes at smøre dig ind igen, når du har badet, svedt meget eller tørt dig selv med et håndklæde. Det er de færreste solcremer der holder samme effekt, hvis du både bader i poolen og tørre dig med et håndklæde efterfølgende.

Hold dig fra solen mellem 12 og 15

Solcreme kan ikke alene beskytte huden mod solens stråler. Det anbefales derfor også, at man holder sig ude af solen de timer, hvor solen er skarpest. Ofte er det i tidsrummet 12 – 15. Er du på sommerferie, vil solen i dette tidsrum være så skarp, at selv den mest effektive solcreme, får svært ved at beskytte huden fuldstændigt. Ofte vil det også være så varmt i dette tidsrum, at det ikke er rart at stege i solen. Du kan i stedet bruge tiden mellem 12 og 15 på at spise frokost, spille kort på en overdækket terrasse, sove til middag eller tage ud og handle.

Husk på, at den bedste beskyttelse for huden er tøj og skygge. Brug derfor en solhat når du er ude og gå eller hvis du sidder i solen. Sørg ligeledes for at dække de mest udsatte områder på kroppen med tøj, når I er ude.

Hvorfor skal du holde dig fra solen?

formegetsolSolen er hudens værste fjende! Solen går ind og nedbryder huden direkte, og skaderne kan være så store, at huden ikke kan genopbygge sig selv efterfølgende. Dette er en af de største grunde til, at mange får rynker i en tidlig alder. Solen skader huden i sådan grad, at den mister sin elasticitet og dermed også mulighed for at genopbygge sig selv. Meget solbadning kan ændre i hudens DNA, og rynkerne kan derfor ikke fjernes fuldstændigt igen.

Derudover kan meget sol også medfører solskoldning, hvilket både gør utrolig ondt er meget usundt for huden. Er huden først blevet solskoldet, kan der gå langt tid før huden bliver normal igen. Det vil i høj grad ødelægge ferien, hvis man den resterende uge skal holde sig under en parasol, og på samme tid være dækket af tøj og masser af solcreme. For meget sol kan ligeledes medfører hudkræft.

Drik rigeligt med vand!

Solen virker dehydrerende på kroppen og huden. Solcremen er derfor også vigtigt i forhold til at give huden fugt. Derudover er det vigtigt at du drikker masse af vand, når du opholder dig i solen. For lidt væske i de høje temperaturer og skarpe solstråler kan medfører solstik. Sørg derfor for at drikke masser af væske, og hold kroppen nedkølet, når du kan mærke at du får det for varmt.

Posted in rejsetips

Annonce: