Av av av – jeg er blevet solskoldet!

Mange danskere har lys og sart hud, hvorfor der er stor risiko for solskoldning, hvis man ikke passer på under ferien. Når du først er blevet solskoldet, er risikoen for hudkræft væsentligt forøget. Det er derfor vigtigt at beskytte og passe på huden under solbadning. Der findes ingen mirakelkur mod solskoldning, og en forbrænding kan derfor hurtigt ødelægge den gode feriestemning.

Hvad er en solskoldning?

solskoldningDet generelle udtryk for en solskoldning er solinflammation, og er et udtryk for hudens reaktion på solstråler. Begreber dækker derfor også tilstande som soleksem, som kan opstå som resultat af, at huden bliver udsat for solen. Det er endnu ukendt, hvorfor der opstår eksem som følge af solens stråler på nogle mennesker. Man mener dog, at der er tale om en allergisk reaktion.

En solskoldning kan dog opstå hos alle, og er en direkte effekt af solens UV-stråler. En skoldning kan opstå ved overdreven soldyrkelse, eller blot som et resultat af, at huden er sart overfor solens stærke stråler.
En solskoldning er det samme som en forbrænding, og skal derfor også behandles herefter. En normal solskoldning, hvor huden er rød og øm, kategoriseres som en 1. grads forbrænding, og skal derfor tages meget seriøst. Huden tager stor skade af at blive forbrændt, og det er derfor vigtigt at holde sig væk fra solen, når man først er blevet forbrændt. Opholder man sig i solen, efter man er blevet forbrændt, kan det føre til 2. og 3. grads forbrændinger, hvilket har store konsekvenser for huden.

Faretegn – væk fra solen!

solskoldning1Når du ligger i solen, bør du konstant være observant. Det er vigtigt at du holder øje med huden løbende – både på dig selv og dine børn. Selvom du bruger solcreme, som passer til din hudtype, kan solens stråler stadig skade huden. Hold derfor øje med følgende faretegn:
• Mærk på huden. Hvis den er varm, og ikke bliver nedkølet efter en dukkert i poolen, bør du søge mod skygge, eller dække huden til med løst tøj.
• Hvis din hud bliver øm, begynder at svide eller prikke, skal du ud af solen med det samme.
• Hvis du er i tvivl om, om du har fået for meget sol, kan du lave et tjek ved at sætte en finger på det område, der er blevet udsat for sol. Hvis der danner sig en hvis cirkel der, hvor din finger har været, og hvis området bliver rødt efterfølgende, er det et tegn på, at du er ved at blive skoldet. Kom derfor ud af solen med det samme.

Det er svært at opdage en solskoldning i god tid. Ofte mærker man det først når det er for sent. Derfor er det vigtigt at holde øje med ovenstående faretegn. Generelt er det vigtigt ikke at opholde sig for lang tid i solen ad gangen. Giv huden en pause, og smør dig ind i solcreme flere gange om dagen.

Behandling når skaden er sket:

hudskallerEr du først blevet solskoldet, er det bedste råd, at du holder dig væk fra solen. Mange har desværre en tendens til at opholde sig i solen, på trods af, at de er blevet røde, hvilket huden tager stor skade af. En solskoldning svarer til en almindelig forbrænding, hvor fortsat solbadning svarer til, at du fortsat brænder din hud.
Når du først er blevet solskoldet, er det ikke nok at bruge solfaktor som beskyttelse. Du skal holde dig væk fra solen, og sørge for at have de forbrændte områder dækket til når du er i solen.

En solskoldning går desværre ikke væk med det samme. Det kan tage flere dage for huden at komme sig over forbrændingen, alt efter hvor slem en solskoldning der er tale om. Du kan dog hjælpe huden og lindre smerten, ved at holde dig nedkølet og give huden fugt efter forbrænding:
• Brug en kølende creme for at køle huden og lindre smerter. Brug altid en lotion uden parfume og farver! Hav altid en god aftersun lotion med på ferien.
• Hvis du er forbrændt på store dele af kroppen, kan du køle ned ved at tage et koldt bad. Det kan ligeledes virke lindrende med våde klude eller lagner.
• Har du ondt, og problemer med at sove, kan du tage et par smertestillende piller for at lindre smerten.
• Drik masser af vand! Din hud har brug for fugt, og din krop dehydrerer ligeledes i solen. Det er derfor vigtigt at drikke masser af vand. Er du solskoldet, bliver du hurtigt svimmel, hvilket er et tegn på, at du ikke har fået nok væske.
• Brug aloe vera gel. Gelen er både lindrende og helende.
• Et gammelt husmorråd: Dyp en klud i mælk, og dup på det forbrændte område. Nogen mener, at mælkesyrebakterier virker helende på huden.
• Hvis det klør og svier, kan du bruge en kløestillende creme. Det er vigtigt at du ikke irriterer huden ved at kradse og klø.
• Hvis der opstår blærer, skal du straks kontakte en læge.
• Det er helt normalt hvis huden begynder at skalle. Det er helt naturligt, da huden fornyer sig selv. Processen medfører, at du begynder at skalle.
• Du kan ligeledes få kortisoncreme til de forbrændte områder. Denne creme kan du dog kun få på recept.

Vi gør opmærksom på, at nytteværdien af aftersun lotion samt andre kølende cremer stadig er tvivlsom. Man ved dog, at huden både skal holdes fugtig og nedkølet, som ved andre typer af forbrændinger. Der findes ingen mirakelkur mod solskoldning, hvorfor det er vigtigt blot at passe og beskytte huden, i tiden efter solskoldningen.

Hvordan forebygger jeg en solskoldning?

solcreme1Den bedste måde at forebygge en solskoldning på, at selvfølgelig ved brug af solcreme. Find den rette faktor for dig, og sørg for at smøre dig ind ofte. Husk at du ikke er 100 % beskyttet mod solens stærke stråler, selvom du smører dig ind i solcreme. Hold dig derfor ude af solen i middagstimerne, hvor solen er stærkest, og sørg for at beskytte udsatte områder med løst tøj, solhatte eller andet. Husk ligeledes at drikke masser af vand, når du opholder dig i solen.

Posted in charterrejse, rejsetips

Annonce: