Guide: Sådan undgår du “feriemave”

Selv den bedste ferie kan blive spoleret på et split-sekund, når dårlig mave sætter en stopper for herlighederne. Få idéer til hvad du selv kan gøre for at undgå denne showstopper!

Hvis ikke du kender det selv, kender du sikkert nogle som har prøvet det: at få sine ferie ødelagt grundet diaré. Én ting er det faktum at man er syg, et andet er at man spilder sine feriedage – noget som mange ofte har set frem til i flere måneder. Derfor giver rejse-og-ferie.dk dig en række tips, som kan være med til at øge din chance for at undgå feriemave når turen går sydpå. Har du selv gode råd som du ønsker at dele med andre rejseglade danskere, er du meget velkommen til at dele dem med os i kommetarfeltet.

Hvorfor opstår feriemave?

Turistmave opstår som oftest som et resultat af bakterier fra mad og drikke, pool- eller havvand. Modsat de lokale beboere på destinationen, er danskernes maver nemlig mere følsomme for mange af disse bakterier, hvilket betyder at det kan være klogt at tage sine forholdsregler. Ofte er det ikke så meget der skal til, for at sikre en vellykket ferie, hvorfor du vil ærgre dig hvis uheldet først er ude!

Tips til at undgå turistmave

En god tommelfingeregel siger, at jo mere eksotisk dit rejsemål er, destro mere påpasselig skal du være. En tur til en Nordeuropæisk storby vil således ofte være lig med mindre risiko for dårlige ferieminder som følge af diaré, end eksempelvis mere eksotiske rejsemål i eksempelvis Afrika eller Asien.

Start hjemmefra

 • Mælkesyrebakterier er din ven! Det kan være en rigtig god idé at starte med at forebygge dårlig mave hjemmefra. På Apoteket, i Matas og en række andre steder kan du købe mavesyrepiller såsom Idoform, som kan hjælpe til at holde maven i ro. Bemærk at du ofte skal starte nogle dage før afrejse med disse piller. Læg indlægssedlen, og rådfør dig med læge- eller apotekter for mere information.
 • Går turen til eksotiske rejsemål, er det en god idé at rådføre egen læge, om det vil være klogt at medbringe bestemte medikamenter, i tilfælde af at uheldet skulle være ude. I så fald vil din læge kunne hjælpe dig med udstedelse af recept til dette.

På turen

 • Spis yogurt. Har du fravalgt mælesyrepiller som beskrevet ovenfor, kan det være en idé at starte dagen med en lille potion yogurt, for herved alligevel at få indtaget gavnlige mælkesyrebakterier.
 • Drik vand af flaske. Ofte er det en god idé at rådføre sig hos rejselederen, eller søge råd inden afrejse, om hvorvidt det er klogt at indtage drikkevandet på rejsemålet. Ofte vil det vise sig, at det sikreste vil være at drikke vand fra flaske. Vær desuden opmærksom på at salat kan været skyllet i lokalt vand. Børst ligeledes tænder i flaskevand
 • Vær opmærksom på isterningerne i Jeres drinks. Det kan ligeledes være en god idé at være opmærksom på hvilke isterninger der benyttes i de serverede drikkevarer. Isterninger produceret af lokalt drikkevand, kan nemlig skabe problemer, nøjagtigt som mangelfuld rengøring af isterningmaskiner kan resultere i bakteriefyldte isterninger. Undgå derfor isterninger, jo mindre at disse kommer er produceret af “flaskevand”, i færdige engrosposer.
 • Sørg for at maden er ordentlig varm, og send denne retur hvis det ikke er tilfældet. Undgå dermed lunken mad – det er den bedste kur mod blandt andet salmonella og campylobacter. Undgå  ligeledes rå mad.
 • Skyl selv din frugt (i flaskevand), og skræld den om muligt.
 • Hold en høj håndhygiejne. Sørg for at vaske dine hænder, og benyt i den forbindelse et papirhåndklæde til at slukke vandhanen med. Suppler med desinficerende vådservietter og håndsprit.

Hvis uheldet er ude

 • Drik rigeligt med flaskevand. Selvom at det måtte stå ud af begge ender, skal du huske at få dækket dit væskebehov, selvom at det umiddelbart ikke er det som du har mest lyst til. I modsat fald er du i risiko for at dehydrere. Her er øl og sodavand ikke nok, da dette kan have modsat effekt.
 • Dæk dit saltbehov. Udover at miste væske, mister din krop ligeledes salt. Sørg for at kompensere for dette.
 • Spis stoppede fødevarer. Fødevarer såsom ristet brød, banan og æble kan virke stoppende – forsøg dig med dette.
 •  Søg læge ved længerevarende diaré, og/eller blod i afføringen

Forhåbentlig kunne du bruge ovenstående råd til noget. Slutteligt skal du vide, at ovenstående råd er generelle “husmorråd” fra en berejst dansker, som hverken har baggrund som læge, eller har anden sundhedsfaglige uddannelse. Brugen af ovenstående råd, sker derfor på eget ansvar.

God fornøjelse – og god ferie!

 

Posted in rejsetips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Annonce: